Bela leptirasta vaš - opasnost u povrću

Bela leptirasta vaš (Trialeurodes vaporarium) je česta i svakako jedna od tri najopasnije štetočine u proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru. Najugroženiji su krastavac, paradajz i paprika. Ova štetočina  povoljnim uslovima za razviće može da ima veliki broj generacija i brz ciklus razvoja. Pre svega joj odgovaraju uslovi visoke temperature i sušnog klimata karakteristični za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.

Svedoci smo da zbog promene klime i sve sušnijih perioda praćenih visokim temperaturama tokom godine, ova štetočina vrlo brzo i lako postaje ogroman problem koji je neretko skoro nemoguće rešiv. Slabe zime i izostanak niskih temperatura u dužem vremenskom periodu dovele su do toga da je bela leptirasta vaš lako prezimela u zaštićenom prostoru i ispod folija u jagodama i vrlo rano krenula da se širi već i u rasadu povrća.

Kao posledica ovih promena sve češće se ova štetočina može naći i na otvorenom, pre svega, u proizvodnji kupusa i jagode.

Bela leptirasta vaš se često pojavljuje neprimetno i bezazleno zbog svog nežnog i krhkog izgleda. Obitava na naličju listova gde se krije od pogleda povrtara i hrani sisanjem sokova koji protiču kroz floem. Može se primetiti tek kad je uznemiri vibracija lista usled čega ona izleti i pokaže se oku povrtara.

Problem postaje veliki vrlo brzo kada tako nežno i pufnasto stvorenje položi veliki broj jaja i krene da se intenzivno razmnožava te dođe do preplitanja različitih razvojnih formi ove štetočine pa u istom trenutku imamo i jaja, i različite larvene stupnjeve i odrasle jedinke koje polažu nova jaja. E, tada je ona jako vidljiva i leti svuda po plasteniku. Tada se više ne krije i tada je jako teško, skoro nemoguće suzbiti. E u tom trenutku smo zakasnili.

U situaciji kada se to desi, npr. na paradajzu, on bukvalno prekine zrenje plodova jer ogromna populacija jedinki toliko brzo sisa iz biljke sokove da je u potpunosti izcrpi, te sve ono što je namenila plodovima bela leptirasta vaš izvuče iz nje.

Drugi deo problema je da se zbog velikog broja generacija ove štetočine i malog broja aktivnih materija koje rešavaju ovaj problem, te nepravilnom upotrebom istih, vrlo brzo dolazi do pojave rezistentnosti u populaciji ove štetočine prema pojedinim insekticidima.

Koje je rešenje?

Kod ove štetočine najbolje dolazi do izražaja ona narodna „Bolje sprečiti, nego lečiti“. Najbolji i jedini pravi momenat suzbijanja ove štetočine jeste kada je još uvek nežna i stidljiva dok se krije na poleđini lista. Vrlo je važno redovno pregledati biljke i protresati ih kako bi isterali na videlo prve jedinke leptiraste vaši. U tom trenutku je potrebno primeniti insekticide kao što je TEPPEKI 500 WG, folijarno i/ili fertigaciono.

Reč je o insekticid-aficidu iz nove grupe sa kontaktnim i digestivnim delovanjem. Jedinstveni način delovanja onemogućava stvaranje ukrštene rezistencije sa insekticidima za iste namene. U tretiranoj biljci kreće se akropetalno i translaminarno. Deluje kontaktno i želudačno već nakon 1 sata od usvajanja, a smrt nastupa nakon 2 do 5 dana u zavisnosti od izgladnjivanja štetočine. Odlikuje ga duga perzistentnost na biljkama.

U zemljama EU, TEPPEKI 500 WG prestavlja nezamenjivo rešenje u suzbijanju bele leptiraste vaši u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji jer ne predstavlja opasnost za korisnike, za podzemne vode, ne predstavlja rizik za vodene organizme, pčele, ptice, ribe niti populacije priprodnih neprijatelja lisnih vaši, te nije razvrstan u grupe otrova. 

Za ove namene tu je i EXIREL. Takođe, insekticid nove generacije odličnih eko-toksikoloških karakteristika te je bezopasan za korisne insekte kao i pomenuti.

Kad je reč o insekticidima nove generacije, kompanija Agromarket od proizvodne sezone 2020. u svojoj paleti ima još jedan insekticid CLOSER 120 SC sa potpuno novom aktivnom materijom maksimalne efikasnosti u suzbijanju bele leptiraste vaši i zelene breskvine vaši. CLOSER 120 EC je insekticid koji ima izraženu sistemičnost, brzo se kreće kroz tkivo biljke, tako da ga odlikuje fantastično digestivno delovanje, pored kojeg ima i odlično kontaktno delovanje.

Komparativna prednost CLOSER 120 SC je ta da već nekoliko sati posle njegove primene, dolazi do prekida ishrane bele leptiraste vaši, prekida kretanja, a 24 sata nakon primene dolazi i do potpunog uginuća ogromne većine jedinki. Kao posledica svega ovog, u narednim satima dolazi do potpunog uništenja populacije bele leptiraste vaši.

Insekticid CLOSER 120 EC ima minimalan uticaj na korisne organizme, a nakon sušenja depozita je BEZOPASAN PO PČELE. Ove karakteristike ga svakako čine veoma poželjnim u strategiji integralne zaštite.

Ključ uspeha u zaštiti od bele leptiraste vaši zavisi od pravovremenih intervencija insekticidima različitog mehanizma delovanja. A mi imamo taj ključ.  

Za više informacija kontaktirajte predstavnika stručne službe Agromarket za vaš teren.