Pšenica

Pšenica

Pšenica i ostale strnine (ječam, raž, tritikale) se na području Srbije gaje na 600 do 700.000 hektara sa tendencijom rasta površina poslednjih godina. Oko 52% površina je na području Vojvodine, a 48% na području uže Srbije. Prosečni prinos je preko 4,0 t/ha. Najraširenije su sorte ozime pšenice i ječma, dok se jare strnine gaje na 20% ukupnih površina. Na imanjima PD Zaječar i Južni Banat uz primenu pune tehnologije proizvodi se seme visokih kategorija, kao i seme tritikala i raži, vlasništvo matične kompanije, Agromarket. Proizvedeno seme se dorađuje i pakuje u doradnim centrima U Kikindi, Šapcu i Zaječaru, a od njih distribuira do distributivnih centara kako u Srbiji, tako i u region.

Odlični prinosi strnih žita prethodne dve godine, uticali su na to da se pšenica značajno vrati na naša polja. Sorte novije genetike ostvarile su svoje potencijale za visoke prinose i kvalitet i pokazale, da je ekonomski opravdano vratiti strna žita na veće površine u narednom periodu. U prilog ovome ide i činjenica da ozimi usevi izbegavaju posledice čestih ekstremnih prolećno/letnjih suša. Osim ovoga, veoma je bitno mesto strnina u plodoredu!

Agromarket je spremio portfolio strnih žita za potrebe svih poljoprivrednika i za sve regione. Ponudu koju čine već dobro poznate i dokazane sorte pšenice kao što SOBRED, SOSTHENE, SOLINDO, SOTHYS, FOXYL i IZALCO upotpunjujemo sa tri nove, visokoprinosne sorte pšenice, vrhunske genetike: LG ASTERIONMONVISO i COMILFO.

Od ječma i ove godine ćemo ponuditi samo najbolje, a to je LG ZEBRA. Šestoredi stočni ječam koji poslednje tri godine obara rekorde po prinosima na svim lokalitetima.

Prvi put u svoj portfolio uvodimo dve vrhunske sorte tritikalea: BIKINI i JOKARI - vrhunsku francusku selekciju tritikalea koja će se prvi put pojaviti u Srbiji.

 

PŠENICE:

SOBRED (srednje rana sorta, klas bez osja) - pšenica za rekordne prinose. U optimalnim uslovima ima izuzetno visok potencijal prinosa. Pogodna sorta za intenzivnu proizvodnju. Tolerantna na sve značajnije bolesti pšenice.

Proizvodni prinosi 2022: 

PG Stanišić Dragan, Vojka: 8,7 t/ha 

Radovan Stokić, Buđanovci: 8,65 t/ha 

Milovan Srećkov, Zmajevo: 6,7 t/ha

Dusan Davinic, Jarkovac: 6,5 t/ha 

PSS Tamiš, Pančevo: 8,2 t/ha 

PSS Vrbas, Zmajevo: 8 t/ha 

PSS Knjaževac, Knjaževac: 7,3 t/ha 

PSS Pirot, Pirot: 7,4 t/ha 

Živojin Aleksić, Loznica: 8 t/ha 

Pajo Dulić, Subotica: 5,9 t/ha

 

SOSTHENE (srednje kasna sorta, klas bez osja) - najniža sorta na tržištu. Izuzetno je niska i nema opasnosti od poleganja, što omogućava veću primenu azotnih đubriva. Tu veću količinu hraniva SOSTHENE koristi za formiranje krupnog klasa i visokih prinosa.

Proizvodni prinosi 2022: 

PSS Požarevac, Požarevac: 8,8 t/ha

PSS Tamiš, Pančevo: 8,5 t/ha 

Lazić Poljokomerc, Golubinci: 8,4 t/ha

Gaagros, Dobrinci: 8,2 t/ha

PG Jan Lenjik, Stara Pazova: 7,3 t/ha

PG Milan Gajić, Valjevo: 7 t/ha

Duško Dević, Kać: 6,1 t/ha

Pajo Dulić, Đurđin: 5,9 t/ha

Ivan Jozić, Sombor: 5 t/ha

 

SOLINDO (rana sorta, klas sa osjem) - sorta koja osvaja. Sve su veće površine pod ovom sortom koja je 2019. godine registrovana u Srbiji i tri godine ostvaruje vrhunske prinose. Osvaja površine svojim stabilnim prinosima i tolerantnošću na stresne uslove proizvodnje. Pogodna za kasne rokove setve. Sorta za budućnost i sigurnost.

Proizvodni prinosi 2022: 

PG Vladimir Lakatoš, Stara Pazova: 9,3 t/ha

Sremac produkt ZZ, Šid: 8,9 t/ha

PSS Vrbas, Zmajevo: 8,9 t/ha 

PSS Tamiš, Pančevo: 8,8 t/ha 

PG Jovica Stanojević, Smoljinac: 8,6 t/ha

Čenej agrar, Čenej: 7,6 t/ha

PSS Knjaževac, Knjaževac: 7 t/ha 

Gortva Imre, Bečej: 7,1 t/ha

Duško Naumov, Bođani: 6,9 t/ha

 

SOTHYS (srednje rana sorta, klas bez osja) - fleksibilnost i stabilnost. SOTHYS uspeva da na zemljištima slabijeg kvaliteta ostvari prinose kojim su prozvođači zadovoljni. Dobro prezimljava i bokori i tako postiže stabilnost u prinosu.

IZALCO (rana sorta, klas sa osjem) - sorta koja koja se izdvaja kvalitetom. Izalco poseduje sjajne pekarsko-mlinarske karakteristike. Izuzetno je izbalansiran odnos prinosa sa hektolitrom, proteinom i glutenom. Sorta poboljšivač koju će svi koji tragaju za visokim kvalitetom prepoznati.

Proizvodni prinosi 2022: 

PSS Tamiš, Pančevo: 7,6 t/ha 

Uvala doo, Omoljica: 7,2 t/ha

PSS Zrenjanin, Lazarevo: 6,2 t/ha

Gortva Imre, Bečej: 6,1 t/ha

Ivan Dulić, Đurđin: 6,1 t/ha

PSS Loznica, Loznica: 5,9 t/ha

PSS Pirot, Pirot: 7,4 t/ha 

PSS Leskovac, Leskovac: 5,4 t/ha

Katić Agrar, Stapar: 4,8 t/ha

 

FOXYL (srednje kasna sorta, klas sa osjem) - stabilni prinosi u svim regionima su prednost ove sorte. Odlično bokori i ima dobru tolerantnost na bolesti, posebno na fuzariozu klasa. Proizvođačima se sviđa zbog stabilnih prinosa, vrhunske tolerantnosti i dobrog kvaliteta zrna.

Proizvodni prinosi 2022: 

PSS Tamiš, Pančevo: 8,3 t/ha 

Duško Savić, Martinci: 8,3 t/ha

ZZ Graničar, Šid: 7,4 t/ha

PSS Zrenjanin, Lazarevo: 7,3 t/ha

ZZ Podunavac, Kovin: 6,6 t/ha

PSS Pirot, Pirot: 6 t/ha 

Radoslav Stojšin, Žabalj: 5,9 t/ha

 

LG ASTERION (rana sorta, klas bez osja) - nova sorta- najnovija je genetika u Srbiji iz selekcije francuske kompanije LG (Limagrain). Formira dugačak, zbijen klas sa izuzetno krupnim zrnom. Tako postiže vrhunske prinose. Izuzetan porast u proleće, rano cvetanje i sazrevanje osiguravaju stabilne prinose. Tolerantna je na sve značajnije bolesti pšenica i poleganje. Odlično podnosi sušne uslove. Sorta za sve regione i terene.

Proizvodni prinosi 2022: 

Mirko Hlatki, Inđija: 9,2 t/ha

PSS Vrbas, Zmajevo: 8,8 t/ha

PG Milan Vasić, Valjevo: 8,5 t/ha

PG Rade Stanojević, Smoljinac: 8,1 t/ha

PG Aleksandar Cvetković, Ćuprija: 8,1 t/ha

Marjan Jonel, Srpski Itebej: 8,1 t/ha

 

MONVISO (rana sorta, klas sa osjem) - nova sorta- prinos, prinos, prinos. U ogledima rekorder sa visokim prinosima. Ostvaruje vrhunske prinose, ali isto tako ima i dobar kvalitet semana. Bokori odlično, formira veliki broj produktivnih klasova. Tolerantna je na mraz. Sorta koju će proizvođači sigurno želeti na svojoj parceli i pričati o njoj.

Proizvodni prinosi 2022: 

PSS Tamiš, Pančevo: 7,9 t/ha

ZZ Divam, Makce: 7,7 t/ha

PG Bratislav Tadić, Dudovica: 6,5 t/ha

 

COMILFO (rana sorta, klas sa osjem) - nova sorta- genetika iz Francuske koja prvi put dolazi u Srbiju. Visokoprinosna sorta koja u optimalnim uslovima ostvaruje rekordne prinose. Formira veliki klas sa ujednačenim zrnom. Dobre je tolerantnosti na bolesti i loše uslove, pa ima stabilne prinose.

JEČAM:

LG ZEBRA (šestoredi stočni ječam) - rekorder u polju. Zebra tri godine pokazuje da na svim terenima ostvaruje rekordne prinose. Izuzetan potencijal za prinos uz genetsku otpornost na virus žute patuljavosti čine ovaj ječam posebnim. Podnosi kasnije rokove setve. Jako dobro podnosi mraz i bokori i stvara veliki broj produktivnih bočnih stabala. Pokazuje stabilnost u sušnim uslovima, a rekordne prinose u optimalnim uslovima. Sigurni smo da oni koji su imali LG ZEBRU neće ništa menjati tako da i ove godine ostajemo pobednički tim.

Proizvodni prinosi 2022: 

Savaproduct doo, Crepaja: 10 t/ha

PSS Zrenjanin, Lazarevo 9,2 t/ha

PSS Požarevac, Požarevac: 9,1 t/ha

Slobodan Žabić, Laćarak: 9 t/ha

PSS Vrbas, Zmajevo: 8,3 t/ha

Castrocoop, Kulpin: 7,9 t/ha

Vetrenjaca Mlin, Jarkovac: 7,5 t/ha

Geneza doo, kanjiža: 7,2 t/ha

 

TRITIKALE:

BIKINI – NOVO - vrhunska nova genetika iz Francuske. BIKINI je sorta tritikalea jako tolerantna na bolesti i slabije proizvodne uslove. Stabilni prinosi u različitim regionima i uslovima. Može da podnese jako kasne rokove setve i da se seje do kraja februara. Pogodna za višlje terene i trpi manji broj tretmana zaštite. Uz manje količine azotnih đubriva može da ostvari odlične prinose. Izuzetno bokori i odlične je tolerantnosti na mraz.

JOKARI – NOVO – klas koji impresionira. JOKARI je visokoprinosna sorta tritikalea koja svojim krupnim klasom impresionira proizvođače. Ostvaruje vrhunske prinose, uz izuzetan kvalitet zrna pogodan za ishranu životinja. Može da postigne visok prinos i sa manjim količinama azotnih hraniva. Redukovana prihrana i odlična tolerantnost na bolesti su prednost koju će proizvođači lako prepoznati.

 

Za više informacija kontaktirajte predstavnika stručne službe Agromarket za vaš teren.

Pravovremena primena sredstava za zaštitu i ishranu bilja omogućiće zdrav i bogat rod, a time i šansu za bolje pozicioniranje na svetskom tržištu – jer svako zrno vredi!

Program zaštite strnih žita možete pogledati OVDE.