Pšenica

Pšenica

Pšenica i ostale strnine (ječam, raž, tritikale) se na području Srbije gaje na 600 do 700.000 hektara sa tendencijom rasta površina poslednjih godina. Oko 52% površina je na području Vojvodine, a 48% na području uže Srbije. Prosečni prinos je preko 4,0 t/ha. Najraširenije su sorte ozime pšenice i ječma, dok se jare strnine gaje na 20% ukupnih površina. Na imanjima PD Zaječar i Južni Banat uz primenu pune tehnologije proizvodi se seme visokih kategorija, kao i seme tritikala i raži, vlasništvo matične kompanije, Agromarket. Proizvedeno seme se dorađuje i pakuje u doradnim centrima U Kikindi, Šapcu i Zaječaru, a od njih distribuira do distributivnih centara kako u Srbiji, tako i u region.

Odlični prinosi strnih žita prethodne dve godine, uticali su na to da se pšenica značajno vrati na naša polja. Sorte novije genetike ostvarile su svoje potencijale za visoke prinose i kvalitet i pokazale, da je ekonomski opravdano vratiti strna žita na veće površine u narednom periodu. U prilog ovome ide i činjenica da ozimi usevi izbegavaju posledice čestih ekstremnih prolećno/letnjih suša. Osim ovoga, veoma je bitno mesto strnina u plodoredu!

Portfolio pšenica koji smo spremili odlikuje se vrnuskim prinosima i stabilnim prinosima ASTERIONMONVISO i COMILFO, SOBRED, SOSTHENE, SOLINDO, SOTHYS, FOXYL kao i naš poboljšivač izuzetnog kvaliteta zrna i mlinarsko pekarskih karakteristika IZALCO CS. 

Od ječma i ove godine ćemo ponuditi samo najbolje, a to je LG ZEBRA. Šestoredi stočni ječam koji poslednje tri godine obara rekorde po prinosima.

Prethodne godine smo uveli na naše tržište potpuno novu genetiku tritikalea i sorte BIKINI i JOKARI su pokazale ove godine odlične rezultate u odnosu na konkurenciju. Tolerantnost na bolesti I poleganje sui h izdvojili ove godine u odnosu na ostale sorte.

 PŠENICE:

SOBRED (srednje rana sorta, klas bez osja) - pšenica za rekordne prinose. U optimalnim uslovima ima izuzetno visok potencijal prinosa. Pogodna sorta za intenzivnu proizvodnju. Pokazuje izuzetnu tolerantnost na sve značajnije bolesti lista I odličnu tolerantnost na mraz. Već godinama je sorta koja je u samom vrhu po prinosima

Proizvodni prinosi 2023: 

Dalibor Gertner, Sombor: 8,87 t/ha

Milovan Srećkov, Zmajevo: 8,3 t/ha 

Veselin Tatomir, Iđoš: 8,65 t/ha 

Petar Lovrić, Prigrevica: 8,0 t/ha

Milan Ačanski, Kula: 8,0 t/ha 

Miljan Šarović, Savino selo: 8,0 t/ha 

Milan Knežević, Čonoplja: 8,0 t/ha 

Stevica Poprskov, Kikinda: 8,0 t/ha 

Agro Cipi, Zatonje: 7,1 t/ha 

SOSTHENE (srednje kasna sorta, klas bez osja) - najniža sorta na tržištu. Izuzetno je niska i nema opasnosti od poleganja, što omogućava veću primenu azotnih đubriva. Tu veću količinu hraniva Sosthene koristi za formiranje krupnog klasa i visokih prinosa. Ima jako veliki potencijal prinosa jer formira veliki klas sa velikim brojem zrna.

Proizvodni prinosi 2023: 

Veselin Tatomir, Iđoš: 8,4 t/ha

Sveti Nikola, Krajišnik: 7,57 t/ha 

Đorđe Plavišić, Kovilj: 7,3 t/ha

PG Jan Lenjik, Stara Pazova: 7,0 t/ha

Vladimir Ilkić, Srpski Krstur: 6,8 t/ha

SOLINDO CS (srednje rana sorta, klas sa osjem) - sorta koja osvaja. Sve su veće površine pod ovom sortom koja je 2019. godine registrovana kod u Srbiji, i tri godine ostvaruje vrhunske prinose. Osvaja površine svojim stabilnim prinosima i tolerantnošću na stresne uslove proizvodnje. Ove godine je pokazala izuzetnu tolerantnost na žutu lisnu rđu kao i na fuzariozu klasa. Na svim terenima, kao i u celom region pokazala je da može da postigne i visok prinos i dobar kvalitet semena. Solindo CS je sorta koja u kišnim uslovima u žetvi odlično čuva hektolitar, i ove godine je to bila njena izuzetno važna prednost u odnosu na konkurenciju. Na svim lokalitetima je opravdala poverenje proizvođača. Pogodna za kasne rokove setve. Sorta za budućnost i sigurnost.

Proizvodni prinosi 2023: 

DS Agro, Vračev Gaj: 9,2 t/ha

Miroslav Jovičin, Kovilj: 9,0 t/ha

Sremac Produkt, Šid: 9,0 t/ha 

Bijelić Igor, Čurug: 8,9 t/ha 

Željko Stejić, Banatsko Novo Selo: 8,5 t/ha

Darije Petrović, Torak: 8,45 t/ha

Žarko Kobilarov, Zmajevo: 8,3 t/ha 

Gortva Imre, Stara Pazova: 8,3 t/ha

Aca Gertner, Sombor: 8,0 t/ha

Milan Kneževeić, Čonoplja: 8,0 t/ha

LG ASTERION (rana sorta, klas bez osja) - najnovija je genetika u Srbiji iz selekcije francuske kompanije LG (Limagrain). Formira dugačak, zbijen klas sa izuzetno krupnim zrnom. Tako postiže vrhunske prinose. Već u prvoj godini je pokazala veliki potencijal prinosa, i da je sorta koja će pomeriti granice prinosa. Izuzetan porast u proleće, rano cvetanje i zrevanje osiguravaju stabilne prinose. I to je ono što je karakteriše kao sortu u koju proizvođači mogu da imaju poverenje da će svake godine imati dobar prinos. Tolerantna na sve značajnije bolesti pšenica I poleganje. Odlično podnosi sušne uslove. Sorta za sve regione i terene.

Proizvodni prinosi 2023: 

Mirko Hlatki, Inđija: 7,8 t/ha

Zoran Vujčić, Kula: 9,73 t/ha

Košničar Dragan, Kikinda: 8,7 t/ha

Predrag Drobac, Ratkovo: 8,2 t/ha

ALMEX, Kikinda: 8,1 t/ha

Jan Lenjik, Stara Pazova: 7,9 t/ha

Goran Jovanović, Bogojevce: 7,5 t/ha

ALMEX, Zlatar: 7,5 t/ha

ALMEX, Padina: 7,45 t/ha

ZZ Juko Torak, Torak: 7,2 t/ha

Zoran Maletin, Padej: 7,1 t/ha

MONVISO (rana sorta, klas sa osjem) prinos,prinos,prinos. U ogledima rekorder sa visokim prinosima. Ostvaruje vrhunske prinose, ali isto tako ima i dobar kvalitet semana. Bokori odlično, formira veliki broj produktivnih klasova i tako ostvaruje visoke prinose. Jedna velika prednost joj je tolerantnost na bolesti lista. U ovoj godini kojoj su bolesti lista bile jako invanzivne, Monviso se pokazao kao jedna od najtolerantnijih sorti na našem tržištu. Moćna nova genetika još omogućava i dobar prinos i dobar kvalitet.  Sorta koju će proizvođači sigurno želeti na svojoj parceli i pričati o njoj.

Proizvodni prinosi 2023: 

Mirko Hlatki, Inđija: 8,9 t/ha

Šandor Fišteš, Kula: 8,8 t/ha

Sremac Produkt, Šid: 8,8 t/ha

Danko Mitnaver, Novi Slankamen: 8,78 t/ha

ZZ Brezina, Padina: 8,2 t/ha

Maber hard, Ivanovo: 7,9 t/ha

Branko Popović, Laćarak: 7,5 t/ha

 

COMILFO (rana sorta, klas sa osjem) genetika iz Francuske koja prvi put dolazi u Srbiju. Visokoprinosna sorta koja u optimalnim uslovima ostvaruje rekordne prinose.  Formira veliki klas sa ujednačenim zrnom. Dobre je  tolerantnost na bolesti i loše uslove pa ima stabilne prinose. Jako dobro se Comilfo ponaša u sušnim uslovima proizvodnje i uspeva da ostvari dobre prinose. Dobra tolerantnost na mraz kao i sve značajnije bolesti su ono što ova nova genetika donosi na naše tržište.

Danko Mitnaver, Novi Slankamen: 8,55 t/ha

Zvonko Lukić, Sombor: 7,5 t/ha

Sveti Nikola, Krajišnik: 7,35 t/ha

ZZ Brezina, Padina: 7,28 t/ha

 

JEČAM:

LG ZEBRA (šestoredi stočni ječam) - rekorder u polju. Zebra tri godine pokazuje da na svim terenima ostvaruje rekordne prinose. Izuzetan potencijal za prinos uz genetsku otpornost na virus žute patuljavosti čine ovaj ječam posebnim. Podnosi kasnije rokove setve. Jako dobro podnosi mraz I bokori I stvara veliki broj produktivnih bočnih stabala. Pokazuje stabilnost u sušnim uslovima a rekordne prinose u optimalnim uslovima. Sigurni smo da oni koji su imali LG Zebru neće ništa  menjati tako da I ove godine ostajemo pobednički tim. 

Proizvodni prinosi 2023: 

Milovan Srećkov, Zmajevo: 8,9 t/ha

Vladimir Ilkić, Srpski Krstur: 8,8 t/ha

Novo Plus, Đala: 8,75 t/ha

Kovačević Brano, Srbobran: 8,57 t/ha

Zoran Žarkić, Kljajićevo: 8,5 t/ha

Agroland DOO, Bečej: 8,5 t/ha

Agrosimsa, Srbobran: 8,1 t/ha

Akoš Bun, Utrine: 7,8 t/ha

 

TRITIKALE:

BIKINI – vrhunska nova genetika iz Francuske. Bikini je sorta tritikalea jako tolerantna na bolesti I slabije proizvodne uslove. Stabilni prinosi u različitim regionima I uslovima. Može da podnese jako kasne rokove setve I da se seje do kraja februara. Pogodna za višlje terene I trpi manji broj tretmana zaštite. Uz manje količine azotnih đubriva može da ostvari odlične prinose. Izuzetno bokori I odlične je tolerantnosti na mraz.

 

JOKARI – klas koji impresionira. Jokari je visokoprinosna sorta tritikalea koja svojim krupnim klasom impresionira proizvođače. Ostvaruje vrhunske prinose, uz izuzetan kvalitet zrna pogodan za ishranu životinja. Može da postigne visok prinos I sa manjim količinama azotnih hraniva. Redukovana prihrana I odlična tolerantnost na bolesti su prednost koju će proizvođači lako prepoznati.

 

Za više informacija kontaktirajte predstavnika stručne službe Agromarket za vaš teren.

Pravovremena primena sredstava za zaštitu i ishranu bilja omogućiće zdrav i bogat rod, a time i šansu za bolje pozicioniranje na svetskom tržištu – jer svako zrno vredi!

Program zaštite strnih žita možete pogledati OVDE.