Semenarna Ljubljana

Semenarna Ljubljana

1906. godine Maks Sever, slovenački trgovac koji je u to vreme već poslovao sa Evropom, a kasnije i sa Amerikom, otvorio je prvu maloprodaju u Ljubljani. Ovim je postavio temelje današnjoj kompaniji koja je tokom godina izrasla u najveću slovenačku semensku kuću. Od male prodavnice semena usred Ljubljane do danas, poslovanje kompanije Semenarna Ljubljana se proširilo na područje maloprodaje, veleprodaje, izvoza i sopstvenih brendova. Danas, kompanija Semenarna Ljubljana ima 255 zaposlenih sa tendencijom širenja u budućnosti.
U martu 2020. godine, Semenarna Ljubljana postala je deo Agromarket Grupe u Srbiji. Novim vlasništvom primenjuje se i dizajnira dugoročna strategija razvoja i revitalizacije preduzeća. Pre svega, optimizacija radnih procesa i sinergije sa kompanijom Agromarket u Srbiji. U isto vreme, Semenarna Ljubljana nastavlja u svojim nastojanjima da ponudi najbolje seme koje poboljšava kvalitet i održivost proizvodnje hrane, kao i kvalitetne proizvode za uređen životni ambijent. Istovremeno, stvara vrednosti za vlasnike, zaposlene i šire društvo na društveno odgovoran način. Jedna od misija Semenarne Ljubljana je očuvanje autohtonih i pripitomljenih sorti.

U Semenarni Ljubljana svesni su prednosti autohtonih sorti u odnosu na strane zbog prilagođavanja uslovima rasta u njihovoj zemlji. Većinu godina brinu i održavaju veći deo ovih sorti. Profesionalno vođena evidencija o izboru održavanja u Semenarni Ljubljana datira još iz 1964. godine, pa sa ponosom ističu da više od 100 godina aktivno da učestvuju u očuvanju slovenačke prirodne i kulturne baštine.