Krompir

Krompir

Krompir je u Srbiju na početku Prvog srpskog ustanka doneo Dositej Obradović. Sa nekadašnjih površina od 70.000 ha, u 2010. godini je gajen tek na oko 35.000 ha, od čega na proizvodnju mladog krompira iz godine u godinu otpada izmedu 15-20% u regionima proizvodnje u okolini Leskovca i Čačka.

U proizvodnji mladog krompira najzastupljenije su rane sorte: Colomba, Carera, Liseta, Cleopatra, i Sunita. U proizvodnji merkantilnog krompira za jesenje-zimsku potrošnju dominiraju sorte Dezire i Memphis (crvene) i Lucinda (beli).

U Srbiji se zadnjih godina proizvodi i oko 700 ha semenskog krompira kategorija original i prva sortna reprodukcija, iz osnovnog semena (kategorija elita) uglavnom uvezenog iz Holandije od najvećih svetskih proizvođača semena krompira, holandske kompanije HZPC.

Firma HZPC je jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju semenskog i merkantilnog krompira, koja ima učešće od 40% sveukupne holandske proizvodnje i izvozi svoje seme u oko 70 zemalja. Najznačajnije sorte ovog proizvođača su: Dezire, Carera, Liseta, Sunita, Sunred i Cleopatra.

Više informacija o sortama krompira iz palete kompanije HZPC se mogu dobiti na https://hzpc.rs/