Luk

Luk

Luk, crni, beli, praziluk  (Allium spp.) se u Srbiji gaji na površini od oko 20.000 ha, uglavnom na sitnim parcelama. Proizvodnja mladog luka odvija se na oko 10% površina, dok je ostatak površina pod konzumnim ili lukom na zrelo. U proizvodnji preovlađuje proizvodnja iz arpadžika ali se deo seje iz semena – barutnjaka.  Kompanija Agromarket snabdeva tržište Srbije visokokvalitetnim inostranim sortama luka (arpadžik) zahvaljujući saradnji sa vodećim semenarskim kućama Mosselman ali i kvalitetnim lukom iz domaće proizvodnje proizvođača npr. ZZ Novi Kneževac iz Novog Kneževca.

A.C. Mosselman B.V. – osnovan je kao porodična firma 1945. godine u mestu Kruiningen u Holandiji, gde je i sedište kompanije. Proizvodnja semenskog materijala obavlja se pretežno u Holandiji, a isporuka iz objekata u Piershill-u blizu Roterdama. Crni luk se prodaje kalibrisan 8/16 i 8/21 i u pakovanjima 1/1 i 1/25.

Kompanija Agromarket sa svojim partnerom Mosselman nudi sledeće sorte crnog luka: Majski srebrnjak, Ptujski rdeči, Stuttgarter

Više informacija o sortimentu luka iz firme Mosselman možete naći na www.mosselman.nl