Kukuruz

Kukuruz

Kukuruz se poslednjih godina ustalio na oko million hektara i zadržao poziciju vodeće gajene biljne vrste na području Srbije, a istovremeno je i najznačajniji izvozni artikal srpskog agrara. Od ukupnih površina nešto više od polovine kukuruznih polja je na području Vojvodine, a ostatak na površinama ispod Save i Dunava. Prosečan prinos zaostaje za evropskim i iznosi oko 4,5 do 5 tona suvog zrna po hektaru, s tim da agroekološki uslovi i genetski potencijal omogućavaju mnogo više prinose. U okviru preduzeća koja pripadaju Agromarket Grupa, pre svega PIK Južni Banat u Beloj Crkvi, kao i PD Zaječar,  organizuje se proizvodnja semenskog kukuruza vodećih kako domaćih, tako i inostranih selekcionih kuća. Proizvedeni kukuruz se dorađuje u doradnim centrima u Kikindi i Šapcu i ulazi u distribuciju i prodaju krajnjim korisnicima.đ

Institut za kukuruz Zemun Polje је već više od šest decenija lider u oblasti istraživanja, kao i proizvodnji hibridnog semena kukuruza u našoj zemlji. Pored toga, komercijalna i naučno-tehnička aktivnost Instituta za kukuruz odvija se u više od dvadeset zemalja širom sveta. Pored standardnih hibrida, u ponudi su i hibridi specifičnih svojstava (belo zrno, kokičar, šećerac).

Više informacija o hibridima kukuruza ZP selekcije mogu se dobiti na www.mrizp.rs

 

Kompanija KWS, od svog osnivanja, davne 1856. godine u Nemačkoj, do dan-danas se oslanja na svoju tradiciju porodičnog vlasništva, i prisutna je u više od 70 zemalja širom sveta. KWS duže od 150 godina bavi se selekcijom i semenarenjem semenima ratarskog bilja među kojima selekcija hibrida kukuruza zauzima značajno mesto. Početkom XXI veka, svoje hibride su predstavili i proizvođačima u Srbiji, a uz posredstvo kompanije Agromarket kao distributera.

Više informacija o selekciji hibrida kukuruza kompanije KWS mogu se dobiti na  https://www.kws.com/rs/sr/proizvodi/kukuruz/hibridi/

 

Kompanija Syngenta stalnim ulaganjem u istraživanje i razvoj konstantno unapređuje svoju ponudu i uvodi hibride koji mogu zadovoljiti potrebe poljoprivrednih proizvođača u Srbiji. U predstojećoj sezoni 2022/23, Syngenta u svojoj ponudi ima hibride kukuruza različitih grupa zrenja koji su kroz oglede dokazano adaptibilni našim proizvodnim uslovima.

Više informacija o hibridima kukuruza Syngenta selekcije mogu se dobiti na https://www.syngenta.rs/hibridi-kukuruza

 

Svetski vodeći stvaralac i snabdevač naprednom genetikom biljaka, Pioneer, obezbeđuje visoko kvalitetno seme za proizvođače u više od 90 zemalja. Kompanija Pioneer je duže od dve decenije prisutan sa svojim hibridima kukuruza na poljima Srbije.

Više informacija o Pioneer hibridima kukuruza mogu se dobiti na https://www.corteva.rs/proizvodi/semena/kukuruz.html

 

LG (Limagrain) je internacionalna, poljoprivredna kooperativna grupa, specijalizovana za semena ratarskih kultura, semena povrća i proizvoda od žitarica. Osnovana i vođena od strane poljoprivrednih proizvođača, Limagrain je vodeća semenska kuća na evropskom, i četvrta na svetskom nivou.

Više informacija o Limagrain hibridima kukuruza mogu se dobiti na https://lgseeds.rs/proizvodi/kukuruz